Listopad

29

DYNIA -KRÓLOWA JESIENI




Królowa jesieni jest tylko jedna. Każdy kto kiedykolwiek próbował potraw z okrągłej i pomarańczowej dyni, nie ma co do tego wątpliwości. Przywędrowała do Europy na statku Krzysztofa Kolumba. Dlaczego warto jeść dynę? Przede wszystkim dlatego, że jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Poza wartościami odżywczymi ogromnym plusem dyni jest  uniwersalność  jej wykorzystania . Możemy przygotować z niej dania zarówno na słodko jak i na słono. Dnia 30 listopada odbyły się w naszej szkole warsztaty, podczas których uczniowie klas I-III mieli okazję skosztować zupę  krem z dyni . Ponadto dzieci  poznały jeszcze inne jesienne warzywa., które wykorzystujemy w naszej codziennej kuchni. Poczuły ich zapach oraz smak. A oto podajemy  przepis na naszą wspaniałą zupę. Życzymy smacznego!

 

ZUPA KREM Z DYNI (4-5 porcji)

Skład:

Jednokilogramowy kawałek dyni (do pieczenia)

1 gruszka

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła klarowanego

                                                                 Imbir (świeży)

1 litr domowego bulionu warzywnego

Sól i pieprz do smaku

Dynię pieczemy w 180°C około 45 minut. Cebulę i gruszkę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy oraz ząbek czosnku i smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy kawałki gruszki i smażymy przez kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Do garnka dodajemy dynię i wlewamy bulion. Gotujemy około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Zupę podajemy z grzankami.

 

1 (2)

Zdjęcie 1 z 9